ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Συμβουλές νεότητας – της Καλλιόπης Στάλα

Όλοι θέλουμε να παραμείνουμε νέοι, να έχουμε όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα.

Δυο είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην καθυστέρηση της γήρανσης και επομένως στην διατήρηση της νεότητας όσο αυτό είναι εφικτό. Ο πρώτος παράγοντας είναι γονιδιακός, στον οποίο δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ο δεύτερος είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής (κακή διατροφή, κάπνισμα, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, κακή ποιότητα ύπνου), ο οποίος είναι στο χέρι μας να βελτιωθεί. Ας δούμε παρακάτω πως μπορεί να γίνει αυτό.

• Καλός ύπνος. Ο περισσότερος κόσμος είτε θα κοιμάται λίγες ώρες, είτε θα κάνει ακατάστατο ύπνο. Καλό θα είναι να κοιμόμαστε 6-8 ώρες και μάλιστα αν γίνεται να ξαπλώνουμε γύρω στις 12 το βράδυ (12:00 μμ- 04:00 πμ εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη η οποία αναπλάθει το δέρμα). Επίσης καλό θα είναι αν έχουμε χρόνο να κοιμόμαστε και μισή ωρίτσα το μεσημέρι. Έτσι ο οργανισμός κάνει ένα «διάλειμμα» απ’ τις δραστηριότητες και μετά είναι έτοιμος και πιο ξεκούραστος να συνεχίσει τις εργασίες.
• Πολύ νερό. Έχει ιδιαίτερη σημασία ο οργανισμός να είναι καλά ενυδατωμένος. Δεν μπορούμε να έχουμε λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα αν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Είναι ζωτικό στοιχείο του δέρματος. Γύρω στα 8-10 ποτήρια είναι ικανοποιητική ποσότητα.
• Φυσική δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στην καθημερινότητα μας. Όταν αθλούμαστε παράγονται οι ενδορφίνες οι οποίες μας προκαλούν αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας.
• Λιγότερο στρες και άγχος. Είναι γνωστό ότι το στρες μας “γερνάει” πιο γρήγορα. Όμως γνωστό είναι επίσης ότι στους ρυθμούς που ζούμε και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι δύσκολο να μην υπάρχει το άγχος. Σε αυτό μπορεί σίγουρα να βοηθήσει η άσκηση που αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι η καλύτερη μέθοδος εκτόνωσης που υπάρχει.
• Ισορροπημένη διατροφή. Είναι το άλφα και το ωμέγα για την διατήρηση της νεότητας. Δεν είναι τυχαία η φράση «είμαστε ότι τρώμε». Αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι τα εξής:

1. Πολλές σαλάτες καθημερινά και μάλιστα με πολύχρωμα λαχανικά (μπρόκολο, ντομάτες, καρότα, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές κ.α). Ακόμα καλύτερα είναι τα λαχανικά να τρώγονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
2. Φρούτα με έντονα χρώματα (πράσινα μήλα, ακτινίδια, ρόδια κ.α). Καλό είναι να πλένονται καλά και να τρώγονται με τη φλούδα σε όσα αυτό είναι εφικτό.
3. Ξηροί καρποί (ανάλατα αμύγδαλα ή αλατισμένα γι’ αυτούς που έχουν υπόταση, καρύδια, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, βραζιλιάνικα φιστίκια, φουντούκια κ.α). Βέβαια θέλουν προσοχή στην ποσότητα, διότι μας δίνουν αρκετές θερμίδες.
4. Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, με ιδιαίτερη έμφαση στο γιαούρτι
5. Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος).
6. Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
7. Πράσινο τσάι

 Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ

Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Στάλα Καλλιόπη
Μ. Πορτάλιου 7