Τα θαλασσινά είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού.
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και ειδικά σε περιόδους νηστείας κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στα γεύματα μας. Περιέχουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Τα θαλασσινά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Τα καρκινοειδή (αστακοί, γαρίδες, καβούρια ), τα μαλάκια (μύδια, στρείδια, κυδώνια) και τα κεφαλόποδα (σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια).
Τα θαλασσινά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και μεταλλικών στοιχείων όπως: ασβέστιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ιώδιο, χαλκό. Το ιώδιο θεωρείται απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, το σελήνιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης για αυτό τα θαλασσινά ανήκουν στα αφροδισιακά τρόφιμα.
Περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 κ.α.) οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του νευρικού συστήματος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα θαλασσινά ενισχύουν τη μνήμη του εγκεφάλου , έχουν ευεργετικές ιδιότητες και καρδιοπροστατευτική δράση.
Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερίνη για αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Με βάση όμως μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει, η χοληστερίνη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερίνης από τον οργανισμό.
Τα επίπεδα χοληστερίνης επηρεάζονται από τα κορεσμένα λιπαρά, τα λεγόμενα “κακά λίπη” στον οργανισμό που βρίσκονται κυρίως στο κρέας. Τα θαλασσινά έχουν αυξημένη χοληστερίνη και δε συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά οπότε δεν επιβαρύνουν πολύ τη χοληστερίνη στον οργανισμό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση αλατιού καθώς τα θαλασσινά είναι πλούσια σε νάτριο για αυτό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πρέπει να χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλάτι.
Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί αλλεργικές αντιδράσεις με την κατανάλωση θαλασσινών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (στα ίδια τα θαλασσινά ή σε κάποιο άλλο τρόφιμο που συνοδεύτηκε μαζί με τα θαλασσινά).Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο μπορούν να υποβληθούν σε ειδικά διαγνωστικά τεστ ώστε να απομακρύνουν από τη διατροφή τους το τρόφιμο το οποίο τους προκαλεί την αλλεργία. Τα θαλασσινά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλοι είμαστε αλλεργικοί σε αυτά και πρέπει να τα αποφεύγουμε.
Τα θαλασσινά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ο τρόπος με τον οποίο τα μαγειρεύουμε αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Προτιμήστε τα ψητά ή βραστά και αποφύγετε τα τηγανητά.
Συμπερασματικά, τα θαλασσινά πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο όπως και το κόκκινο κρέας. Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας καταναλώνοντας μια κανονική ποσότητα αλλά προσέχοντας πάντα να μη ξεπεράσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης (300mg).
Νικολέτα Καψωριτάκη – Διαιτολόγος