ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον Κρητικό παραδοσιακό Γάμο αναβιώνουν στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Αρκάδι, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης, υπό την προεδρία της Φέφης Βαλαρή και την σκηνοθεσία της Μαρίας Σακκαδάκη – Σακαράκη, διοργανώνουν για ακόμα μία φορά, το δρώμενο της Αναβίωσης του Παραδοσιακού Κρητικού Γάμου που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών και στα σοκάκια της παλιάς πόλης, την Τρίτη 21 Αυγούστου στις 18.00.

Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει να προβληθούν και να αναδειχτούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, η παράδοση και ο πολιτισμός μας.

Θα είναι μια αυθεντική αναβίωση του Κρητικού γάμου αφιερωμένη στις αείμνηστες Σοφία Ηλιάκη και Ιωάννα Βαλαρή, πρωτεργάτριες της αναβίωσής του από το 1993.

Στο εν λόγω δρώμενο θα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν και να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου και ξένοι επισκέπτες, θα ακούσουν παραδοσιακή μουσική από πλήθος γνωστών καλλιτεχνών και θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης.

Καλείστε να παρευρεθείτε και να συμμετάσχετε σ’ αυτή την πολιτιστική εκδήλωση, η οποία συμβάλλει στην ανάδειξη της παράδοσης, του πολιτισμού και στην τουριστική προβολή του τόπου μας.

Την εκδήλωση αυτή στηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνης, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γεωργαλίδικων αλόγων «Αγ. Γεώργιος», Αγ. Κωνσταντίνου, Ελεύθερνας, Πρινέ, Καλονύκτη, Αγ. Ανδρέα, Άνω Βαλσαμόνερου, Αργυρούπολης, Πρασσών, καθώς επίσης οι Παραδοσιακή Ρεθεμνιώτικη παρέα, Μελαμπιανή παρέα, Κισσαμίτικη παρέα και οι ριζίτες Κούμων και ριζίτες του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Ο γάμος στην Κρήτη, είναι μια από τις σπουδαιότερες τελετές, μέσα από την οποία αποτυπώνονται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Το γλέντι κρατούσε από μια βδομάδα έως και δέκα μέρες καμιά φορά!

Στο σπίτι της νύφης μαζεύονται οι κοπελιές, πολλές μέρες πριν, για να καταστέσουν (ετοιμάσουν) τα προυκιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών, συγγενείς και φίλοι λένε μαντινάδες, εκθειάζοντας τα προσόντα του ζευγαριού.

Οι καλεσμένοι προσφέρουν τα λεγόμενα κανίσκια, που ήταν ψάθινα καλάθια, γεμάτα δώρα, ως ένα σημαντικό βοήθημα για το ξεκίνημα της νέας ζωής του ζευγαριού.

Η συνεπαρσιά του γαμπρού, (γαμηλιώτες), «παίρνουν την νύφη», με μουσικά όργανα, κέφι και τραγούδι, για την τέλεση του γάμου.
Προηγείται το μπαϊράκι, ακολουθεί το ζευγάρι στα άλογα, οι κουμπάροι συγγενείς και φίλοι. Μετά το μυστήριο ακολουθεί το γαμήλιο τραπέζι με χορούς και τραγούδια.

Πρόγραμμα εκδήλωσης και διαδρομής
Α. Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, ώρα 18.00
Συγκέντρωση-εκκίνηση της παρέα του γαμπρού με ριζίτικα, μαντινάδες και μουσικά όργανα προς το σπίτι του γαμπρού που βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό σχολείο – Πλατεία Μικρασιατών.
Διαδρομή: Τέσσερις Μάρτυρες – Μεγάλη Πόρτα – Εθν. Αντιστάσεως – Είσοδος Πλατ. Μικρασιατών από Πλάτανο.

Β. Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Σοχώρα), ώρα 18.00
Συγκέντρωση-εκκίνηση της παρέας της νύφης με ριζίτικα, μαντινάδες και μουσικά όργανα προς το σπίτι της νύφης που βρίσκεται στο Σπίτι του Πολιτισμού – Πλατεία Μικρασιατών.
Διαδρομή: Πλατ. Ηρώων Πολυτεχνείου (Σοχώρα) – Π. Κορωναίου – Μικρή Παναγία – Αραμπατζόλου – Πλατ. Τ. Πετυχάκη (Πλάτανος) – Είσοδος Πλατ. Μικρασιατών από Πλάτανο.

Γ. Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, ώρα 18.00
Συγκέντρωση-εκκίνηση των κουμπάρων με τις παρέες τους με ριζίτικα, μαντινάδες και μουσικά όργανα προς το σπίτι του γαμπρού που βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο – Πλατεία Μικρασιατών.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Πλ. Αγν. Στρατιώτη – Αρκαδίου – Παλαιολόγου – Πλατ. Τ. Πετυχάκη (Πλάτανος) – Είσοδος Πλατ. Μικρασιατών από Πλάτανο.

Δ. Αυλή 1ου Δημοτικού Σχολείου, ώρα 19.00
Συγκέντρωση και κέρασμα καλεσμένων στο σπίτι του γαμπρού και στο σπίτι της νύφης.
Προετοιμασία και ντύσιμο του γαμπρού και στόλισμα της νύφης από φιλενάδες και συγγενείς. Αναφορά με μαντινάδες στο προξενιό και στον αρραβώνα.
Ώρα 19.30
Ξεκίνημα της συνεπαρσιάς – πομπή του γαμπρού και των καλεσμένων με άλογα και συνοδεία με μουσικά όργανα προς το σπίτι της νύφης. Μαντατοφόροι ειδοποιούν τη νύφη για τον ερχομό του γαμπρού. Κλείσιμο της πόρτας του σπιτιού. Μαντινάδες της πόρτας (Δεν δίνεται η νύφη από τους συγγενείς της εύκολα, παρά μόνο μετά την ανταλλαγή ορισμένων υποσχέσεων). Άνοιγμα της πόρτας, καλωσορίσματα των συμπεθέρων. Στόλισμα αλόγου του γαμπρού από τη νύφη. Μεταφορά των προικιών. Πάρσιμο της νύφης για την εκκλησία, με συνοδεία μαντινάδων αποχαιρετισμού.
Συνεπαρσιά – πορεία όλων προς τον Ιερό Ναό Μητρόπολης για το μυστήριο του γάμου.
Σημαία – Ιερείς – Νύφη, Γαμπρός στα άλογά τους – Μουσικοί – Μαντιναδολόγοι – Καλεσμένοι.

Ε. Μητρόπολη Ρεθύμνης, ώρα 20.00
Τέλεση Μυστηρίου Γάμου. Χορός της νύφης με φίλες και παινέματα στην αυλή της εκκλησίας.
Το νιόπαντρο ζευγάρι ξεκινά για το σπίτι του γαμπρού.

Ζ. Σπίτι γαμπρού-Αυλή 1ου Δημοτικού Σχολείου, ώρα 21.00
Υποδοχή της νύφης και του γαμπρού από τη μάνα του γαμπρού, με το συμβολικό μελοκάρυδο. Οι νεόνυμφοι κάθονται στο τραπέζι μαζί με τους κουμπάρους και τους καλεσμένους και ξεκινούν τα ριζίτικα της τάβλας.
Ακολουθεί γλέντι με λύρες και λαούτα. Κέρασμα για τους καλεσμένους.

Γενικός συντονιστής εκδήλωσης: Κωνσταντίνος Ηλιάκης – πρόεδρος ΔΣ «Αρκάδι».
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Σακκαδάκη Σακαράκη – Σκηνοθέτις, μέλος ΔΣ Λ.Ε. Ρεθύμνης