ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Υπό κατάληψη και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο πλαίσιο διαμαρτυρίας των φοιτητών για το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των καλλιτεχνών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται ακάθεκτες, με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών να τίθεται σήμερα υπό κατάληψη.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τι διάρκεια της αποψινής γενικής συνέλευσης των φοιτητών και φοιτητριών της ΑΣΚΤ, με τη συγκεκριμένη κατάληψη να αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των καλλιτεχνών για την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022.

Οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ, στην ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικούν «άμεση ίδρυση δημοσίου και δωρεάν πανεπιστήμιου και νέων πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών (διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών). Πτυχίο που να εξασφαλίζει όλη τη γνώση, χωρίς μεταπτυχιακά επί πληρωμή, χωρίς απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας».

Διπλή επίθεση Μενδώνη, Βορίδη στους καλλιτέχνες – Υπονομεύουν τη συνάντηση του πρωθυπουργού

Προβλήματα δημιουργούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς επιθέσεις που κάνουν στους καλλιτέχνες οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση. Στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (που εμπλέκεται με το Προεδρικό Διάταγμα για τους καλλιτέχνες) μιλούν για «μένος», «πολιτικά υποκινούμενες» κινητοποιήσεις και «επαγγελματίες της οργής».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μαξίμου τους αντιδρούντες καλλιτέχνες, επομένως οι επιθέσεις Μενδώνη, Βορίδη μάλλον επιβαρύνουν το κλίμα.

Η Λ. Μενδώνη έκανε λόγο για «επαγγελματίες της οργής, που δουλεύουν από πολύ νωρίς και με πολύ μεθοδικό τρόπο αξιοποιούν τις εύλογες και αυθεντικές ανησυχίες των εργαζομένων, υπέρ διαφόρων άλλων συμφερόντων». Επίσης υποβάθμισε τις αντιδράσεις ισχυριζόμενη ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βγει στον δρόμο σήμερα εναντίον του νομοσχεδίου, είναι περίπου το 15% των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή είναι η μαζική κινητοποίηση. Το 15% των εργαζομένων».

Ακόμη, η υπουργός Πολιτισμού απέρριψε την επιστολή των 487 ανθρώπων του χώρου της αρχαιολογίας, λέγοντας ειρωνικά ότι «το σχέδιο νόμου κατατέθηκε σε διαβούλευση 14 Ιανουαρίου του 2023. Η επιστολή των 487 αρίστων, όπως τους επικαλείτε, φέρει ημερομηνία του Απριλίου του 2021. Σε ποιο σχέδιο νόμου, λοιπόν, αντιτέθησαν αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όταν δεν γνώριζαν το σχέδιο νόμου; Δεν μπορώ να ξέρω ούτε τι τους δείξανε ούτε τι ειπώθηκε».

«Κάποιοι έχουν πληροφορήσει ορισμένες ομάδες για ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που θα έρθει»

Το ίδιο επιχείρημα πρόβαλε για τους 119 αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού. «Ξέρετε πότε είναι η συγκεκριμένη επιστολή αυτών των 119 ανθρώπων; Τον Φεβρουάριο του 2021. Επομένως, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να βγάλει συμπέρασμα, όταν δύο χρόνια πριν, κάποιοι έχουν πληροφορήσει ορισμένες ομάδες για ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που θα έρθει. Που θα έρθει!», είπε καταγγέλλοντας «συμφέροντα».

Τη σκυτάλη πήρε ο Μ. Βορίδης. «Θέλετε να μου εξηγήσετε το μένος των κινητοποιήσεων; Διότι αν κάτι επί 20 χρόνια δε λύνεται, τι έγινε ξαφνικά τώρα, εκτός από το ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις; Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αυτό υπάρχει», ανέφερε, ενώ ειρωνικά, λίγο νωρίτερα, είχε πει για τους καλλιτέχνες: «Το αίτημά τους ήταν να βγουν από το ΠΔ. Λάθος σας, αλλά αφού θέλετε, εμείς δε χαλάμε καρδιές. Σας βγάλαμε από το ΠΔ. Ποιο είναι το αίτημα τώρα; Να ξαναμπούν θέλουν τώρα; Δεν ξέρω».