ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Συνεχίζει τους ελέγχους η ΑΔΑΕ – Τουλάχιστον 100 τα θύματα του Predator!

Αποκαλύψεις και διαπιστώσεις που επιβεβαιώνουν εμφατικά την ύπαρξη του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, κάνουν οι επικεφαλής των δύο Αρχών – Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών – στην PEGA, την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση και συνεδριάζει σήμερα, μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για το εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων και την τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για την παρακολούθηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, αίσθηση έκαναν στις αρχικές τους τοποθετήσεις, οι δηλώσεις των κ.κ. Χρήστου Ράμμου και Κωνσταντίνου Μενουδάκου, με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα να αποκαλύπτει ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα!

Ο κ. Μενουδάκος περιέγραψε το πώς ενεργοποιήθηκε και κινήθηκε η Αρχή μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού με το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν. Ανδρουλάκη, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστου Σπίρτζη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έχει συγκροτηθεί ομάδα έρευνας που έκανε σειρά ελέγχων και εξετάζει στοιχεία από την Intellexa, αλλά και άλλες πηγές, όπως το Meta και την Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms, κτλ. Ειδικό βάρος δίνεται στον εντοπισμό των διαδικτυακών χώρων, όπου παρέπεμπαν τα sms που εστάλησαν σε θύματα παρακολούθησης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κατοχυρωθεί από εταιρείες εκτός Ε.Ε. και δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους, εξήγησε ο πρόεδρος της Αρχής.

Τους κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη δημοκρατία, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινωνίας υποταγμένης σε εκβιαστικές τακτικές, επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Ο Χρήστος Ράμμος περιέγραψε το πώς το τελευταίο διάστημα και παρά τα «προβλήματα», η Αρχή προχώρησε στη διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών, για παρακολουθήσεις, αλλά και για στόχευση με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναρμοδιότητας και η ΑΔΑΕ ομόφωνα έχει αποφασίσει πως παραμένουν οι αρμοδιότητές της για να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε και αυτεπάγγελτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.