ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Μην το κανεις θεμα

Μην το κάνεις θέμα, αλλά χειρότερα γίνεται για τις επιχειρήσεις;

Διάβασα με προσοχή τα αποτελέσματα της έρευνας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για την επιχειρηματικότητα και νομίζω πως ανάλογα θα ήταν τα συμπεράσματα σε όποιον νομό της χώρας και να γινόταν αντίστοιχη έρευνα. Οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα σήμερα ασφυκτιούν. Εκτός από το τέρας της γραφειοκρατίας που επί σειρά ετών αντιμετωπίζουν καθημερινά (στις συναλλαγές με το δημόσιο) και στοιχίζει πολλά δισεκατομμύρια, τώρα αντιμετωπίζουν την κατάρρευση της ζήτησης, την απουσία ρευστότητας και φυσικά το ασήκωτο βάρος των φορολογικών μέτρων.

Βρισκόμαστε σε περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου (εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών) και η εικόνα είναι απογοητευτική. Δεν το κάνω θέμα αλλά αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία, της αδυναμίας χρηματοδότησης και αν δεν ενισχυθεί η κατανάλωση, οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα. Η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα θα ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις και την ίδια ώρα έχει σταματήσει να παράγει έργο ο δημόσιος τομέας εξαιτίας της υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 2.000 ατόμων.

Το κράτος χρωστάει 10 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρήσεις έχουν κάνει στάση πληρωμών, υπάλληλοι απολύονται και όσοι εξακολουθούν να δουλεύουν είναι απλήρωτοι. Μακάρι να μην απολυόταν κανένας και να κέρδιζαν όλοι τα τριπλά από αυτά που κέρδιζαν προ κρίσης. Όμως δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα.

Το κλίμα πρέπει να αλλάξει, γιατί αν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν ενισχυθούν, θα καταρρεύσουν και όσες έμειναν και η ανεργία θα μεγαλώσει περαιτέρω. Το ίδιο νομίζω θα συμβεί και με τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου και φυσικά στους εργαζόμενους. Το σημείο είναι οριακό και δυστυχώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Η λύση είναι στα χέρια άλλων.

Πάντως, πιστεύω πως το Επιμελητήριο πρέπει να αναζητήσει λύσεις και να ανοίξει νέους διαδρόμους στις επιχειρήσεις. Είμαι λίγο αρνητικός αναφορικά με τη λειτουργία των επιμελητηρίων και κυρίως των μεγάλων. Σε αυτήν την κρίση θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει περισσότερα, ειδικά εκείνα που έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς. Θέτω ως παράδειγμα την μη υποχρεωτική συνδρομή που έπεσε στο τραπέζι για μεγάλο επιμελητήριο, αλλά ούτε καν συζητήθηκε. Επιπλέον αν και αποτελούν σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών ο εκάστοτε υπουργός δεν ζητάει την άποψή τους. Μάλλον αποτελούν έναν μηχανισμό δημιουργίας και προώθησης πολιτικών στελεχών.

Για το Επιμελητήριο του Ρεθύμνου δεν γνωρίζω και πολλά και δεν θέλω να κρίνω. Το τέταρτο συμπέρασμα ωστόσο μου έδειξε πως υπάρχει μία αγωνία από το επιμελητήριο για το αν ο ρόλος του είναι χρήσιμος ή όχι. “Η παροχή πληροφόρησης και υποστήριξης για την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης θεωρείται αναγκαία από ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρηματιών. Οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται έντονα για την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, δεν έχει ατονήσει.”

Ιδού λοιπόν η ευκαιρία. Μέσα σε αυτήν την κρίση τα επιμελητήρια ας ενισχύσουν το ρόλο τους και ας βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Καλή σας ημέρα

“Μην το κάνεις θέμα”