ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκινάει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνει του παραγωγούς, που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων σύμφωνα με την ΥΑ 1849/57000/2018(ΦΕΚ1505/Β/2018) ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις,  έως και την 25η Μαΐου 2019 στα γραφεία της Υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης ή άδειες φύτευσης από μετατροπή δικαιωμάτων αναφύτευσης)

Οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι

α) Η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό,
β) Η μετεγκατάσταση των αμπελώνων και
γ) Η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση και κατασκευή αναβαθμίδων)

Δεν καλύπτεται η κανονική ανανέωση (η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας) των αμπελώνων, που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις, οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ταξινομημένες σύμφωνα με την αριθ. 2919/95506/13-9-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3276Β), όπως κάθε φορά ισχύει.
β) Είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο. 
γ) Έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του Καν (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα (2017 και 2018). Σύμφωνα με το με αρ. 2781/97715/10-7-2018 έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ., οι ποσότητες σταφυλιών που αντιστοιχούν σε 10 εκατόλιτρα οίνου για ιδιωτική κατανάλωση (οινοποίηση από δηλούντα) δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1.700 κιλά στο σύνολο της εκμετάλλευσης.
δ) Έχει υποβληθεί γι’ αυτές Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος (2019)
ε) Έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο μισό (0,5) στρέμμα.

Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται:

α) Στην ίδια θέση με αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε.
β) Σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας με υποστύλωση ή μη.
γ) Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία (αριθμ. 1011/21054/18-02-2016 Υ.Α. όπως ισχύει).

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα 10 ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή συνοδεύει το αγροτεμάχιο ανεξάρτητα από τον νόμιμο κάτοχο της έκτασης.

Επιπλέον, δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα :

α) Παραγωγοί με παράνομες φυτεύσεις και αμπελουργικές εκτάσεις, που έχουν φυτευτεί χωρίς την προβλεπόμενη  άδεια.
β) Παραγωγοί οι οποίοι μετά την οριστική έγκρισή τους αποχώρησαν οικειοθελώς, για λόγους που δεν σχετίζονται με περιπτώσεις ανωτέρας βίας, αποκλείονται για τις επόμενες δύο αμπελοοινικές περιόδους από το πρόγραμμα.
γ) Παραγωγοί των οποίων οι ποσότητες σταφυλιών, που αντιστοιχούν σε 10 εκατόλιτρα οίνου για ιδιωτική κατανάλωση (οινοποίηση από δηλούντα) στις δηλώσεις συγκομιδής για τα έτη 2017 και 2018 ξεπερνούν τα 1.700 κιλά στο σύνολο της εκμετάλλευσης, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη δήλωση παραγωγής.
δ) Αμπελουργική τους εκμετάλλευση  μικρότερη από ένα στρέμμα και κανένα μέρος της συγκομιδής δεν διατέθηκε ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
ε) Πειραματικοί αμπελώνες και μητρικές φυτείες εμβολιοληψίας .

Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημητρακάκη 17 και στα τηλέφωνα 2831343814 και 2831343808.