ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρες Ρεθύμνου: Ιστορικός περίπατος με θέμα «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του βιβλίου στο Ρέθυμνο»

Έναν πρωτότυπο για το θέμα του ιστορικό περίπατο διοργανώνουν το απόγευμα της επόμενης Τετάρτης 29 Μαΐου οι Ημέρες Ρεθύμνου 2024, χωρίς να φοβούνται την παράλληλη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της χρονιάς.

Θα ξεκινήσει στις 18:30 από την πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη και θα καταλήξει στο ξενοδοχείο «Ιδαίον» και σ’ αυτόν θα πάρουν μέρος 25-30 ενδιαφερόμενοι, με δήλωση συμμετοχής κατά προτεραιότητα (6974026196, Χάρης Στρατιδάκης).

Στη συνέχεια στις 9.00 στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Ιδαίον θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια νοερή περιδιάβαση σε -ούτε λίγα ούτε πολλά- 52 βιβλία, 15 ανθρώπους του βιβλίου, 11 τυπογραφεία, 5 βιβλιοδετεία, 36 βιβλιοπωλεία και σε τρεις εκδοτικούς οίκους.

Αναλυτικά ο περίπατος περιλαμβάνει στάσεις ξενάγησης στις βιβλιοθήκες Τεμένους Χουσεΐν πασά, Κοινών Καταστημάτων, Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Διδασκαλικού Συλλόγου και στην παλιότερη Δημόσια Κεντρική. Περιλαμβάνει επίσης στάσεις ξενάγησης στα τυπογραφεία Καλαϊτζάκη-Κρητικής Επιθεώρησης, Παπαδάκη–Γεωρβασάκη-Πίσσα, Γιαννακουδάκη, Φραγκιαδάκη, Χαλκιαδάκη-Ρεθεμνιώτικων Νέων, Κουτσουράκη-Μαραγκουδάκη- Καραγιαννάκη-εφημερίδας Ρέθεμνος, Μανουσάκη κ.ά. Θα πραγματοποιηθούν επίσης στάσεις σε θέσεις που λειτούργησαν βιβλιοδετεία (Χατζηδάκηδων, Μοσχονά, Κανακίδου κ.ά.) αλλά και βιβλιοπωλεία, όπως του Δορυφόρου (1881, πρώτο χρονολογικά στο Ρέθυμνο), του Καλαϊτζάκη (1883), των Ρεράκηδων, των Χατζηδάκηδων, του Ζαχαρίου, του Ζουρμπάκη, του Τριποδιανού, του Τσερβάκη, του Αλικιώτη, του Κανακίδη, του Σιράγα, του Ζαννουδάκη, του Δρυδάκη, του Σπιτάδη, της Παναρετάκη, του Σπανδάγου, των Τζεκάκη-Κοντογιάννη, του Σταυρουλιδάκη, του Κυριακάκη, του Δεληγιώργη, των Χαλκιαδάκηδων και του Δασκαλάκη, του Σαλβαράκη, του Βροντάκη, του Σταρένιου, του Κλαψινάκη κ.ά., μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα.

Η διάλεξη-προβολή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9.00 και 10.00 μ.μ. στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Ιδαίον (Πλατεία Ν. Πλαστήρα 10). Με τη βοήθεια προβολής διαφανειών, οι συμμετέχοντες, χωρίς περιορισμούς αριθμού συμμετεχόντων, θα δουν και θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω αλλά και πολλούς ακόμα χώρους και πρόσωπα σχετικά με το βιβλίο, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν στην περιήγηση. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν σε διαφάνειες τα δέκα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν στο Ρέθυμνο καθώς και τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών που είχαν Ρεθεμνιώτες συντελεστές, με πρώτο το «Μέγα Ετυμολογικόν» του 1499.

Εμψυχωτής-ομιλητής θα είναι ο Χάρης Στρατιδάκης, δρ παιδαγωγικής, συνταξιούχος δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής. Υπήρξε ιδρυτής του «Φάλκονα» (1996-2003), πρώτος συντονιστής Κέντρου Νέων (1987-88), Γραμματέας Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου (2015- 2021), Επιμελητής Σχολικού Μουσείου (2009-σήμερα), συνεργάτης Ημερών Ρεθύμνου από το 2012. Έχει εκδώσει 49 βιβλία, έχει επιμεληθεί 17 τόμους κι έχει εμψυχώσει 62 ιστορικούς περιπάτους με διαφορετικά θέματα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στην ύπαιθρο της Κρήτης. 69 από τα βιβλία που έχει κυκλοφορήσει ή έχει επιμεληθεί είναι προσβάσιμα δωρεάν στον διαδικτυακό τόπο https://civisrethymnensisuniversalis.blogspot.com.

Τόσο ο περίπατος όσο και η προβολή πραγματοποιούνται με τη συμβολή του Θωμά Κρεβετζάκη και του Κωνσταντίνου Ανδρώνη.

Ο ιστορικός περίπατος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γιώργου Π. Εκκεκάκη, ο οποίος πρώτος -και μοναδικός μέχρι σήμερα- ερεύνησε το θέμα των ρεθεμνιώτικων βιβλιοπωλείων και φυσικά των ρεθεμνιώτικων και συνολικά κρητικών βιβλίων. Οι «Ημέρες Ρεθύμνου» σεμνύνονται ότι πρόλαβαν να τον τιμήσουν εν ζωή, με την εκδήλωση που είχαν τιτλοφορήσει «Αι χάρητες γυμναί. Αναφορά στη γενναιοδωρία του Γιώργου Π. Εκκεκάκη» και πραγματοποίησαν τον Μάιο του 2017 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου. Από την πλευρά του ο αείμνηστος συμπολίτης είχε σταθεί γενναιόδωρος με το φεστιβάλ, παραχωρώντας για τις εκθέσεις του πλούσιο φωτογραφικό υλικό.