ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Μην το κανεις θεμα

Μην το κάνεις θέμα, αλλά θα πνιγόμαστε με μια βροχή;

Έχει αρχίζει να με εκνευρίζει το πρωτοβρόχι. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει η βροχή. Με ενοχλεί το αποτέλεσμα της. Και δεν χρειάζεται να περιμένεις ώρες, μέσα σε δέκα λεπτά βλέπεις τη ζημιά. Οι πρώτες βροχές κάθε χρόνου αλλάζουν τελείως τη λειτουργία δρόμων, αυλών και παραλίας της πόλης μας. Οι δρόμοι του Ρεθύμνου γίνονται ποτάμια, οι αυλές λίμνες και δυστυχώς η παραλία γεμίζει με ακαθαρσίες, αφού οι υπόνομοι ξεχειλίζουν. Κάθε χρόνο τα ίδια. Βρέχει; Πλημμυρίζουμε.

Θα μου πείτε αυτό συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, κάθε χρόνο αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα αποτελέσματα των πρώτων βροχών. Δεν θέλω να το κάνω θέμα, αλλά η διαφορά είναι ότι στη δική μας πόλη ξεχειλίζουν οι υπόνομοι και αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οφείλω βέβαια να αναγνωρίσω τις φετινές, και τονίζω το ‘φετινές’, προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ. Οι υπάλληλοι προσπαθούν, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού το δίκτυο είναι παλιό, ήταν φτιαγμένο για να καλύψει τις ανάγκες ενός σημαντικά μικρότερου αριθμού κατοίκων, και φυσικά πολλοί συμπολίτες μας έχουν “μπερδέψει” τον αγωγό των ομβρίων με τον αγωγό της αποχέτευσης και διοχετεύουν στον τελευταίο αντί στον πρώτο τα νερά της βροχής που βγαίνουν από μπαλκόνια και αυλές κ.α..

Ο αγωγός δεν αντέχει, ξεχειλίζει, με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γίναμε θέμα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας. Η πόλη ζει από την θάλασσα και κάθε φορά που πλημμυρίζει, κινδυνεύει ο τουρισμός. Κινδυνεύουν βέβαια και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, αφού όπως αναφέρω και παραπάνω, οι υπόνομοι ξεχειλίζουν.

Σε μία περίοδο που η πόλη έχει ανάγκη τον τουρισμό, οφείλουμε τώρα που είναι “νεκρή περίοδος” να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να είμαστε το καλοκαίρι έτοιμοι. Να μην δούμε ξανά τουρίστες να μαζεύουν τα πράγματά τους από την παραλία και να τρέχουν πανικόβλητοι επειδή ξεχείλισε ο αγωγός. Να μην δούμε φυσικά ξανά και συμπολίτες μας μέσα στη βροχή να προσπαθούν να ξεβουλώσουν τους αγωγούς και να καθαρίσουν τις αυλές τους.

Μπορούμε να απολαμβάνουμε τη βροχή χωρίς να γίνεται το αποτέλεσμά της θέμα;

Καλή σας μέρα

“Μην το κάνεις θέμα”