ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το 16ο Δημοτικό Σχολείο στην 4η Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Reading is my Passion and New Fashion”

Διανύοντας τον 3ο χρόνο συνεργασίας μας, συνάδελφοι και μαθητές από Πολωνία, Λετονία, Ιταλία ,Ισπανία και Ελλάδα συναντηθήκαμε στο Pojorita της Ρουμανίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 «Pasja czytania – nowa moda I mania- Reading is my Passion and New Fashion», στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το 16ο Δ.Σ. Ρεθύμνου. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές της έκτης τάξης: Καραστάθης Μάριος, Μαβίδης Γιάννης , Μανουσέλη Δωροθέα και Μπαροτσάκης Γιώργος, καθώς και η διευθύντρια του σχολείου Εμμανουηλίδου Χάιδω και η εκπαιδευτικός Δεληβελιώτη Κατερίνα.

Το παρόν πρόγραμμα Erasmus+ έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες απέναντι στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, να τους κάνει να εκτιμήσουν την λογοτεχνία περισσότερο,συνειδητοποιώντας ότι η ανάγνωση βιβλίων προσφέρει και διασκέδαση. Ανεξάρτητα από το πόσο απλό ακούγεται, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη αν λάβουμε υπόψη ότι όλο και περισσότερο εθίζονται τα σημερινά παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα οικονομική, κοινωνικής και συναισθηματικής φύσης.

Οι Ρουμάνοι εταίροι μας υποδέχτηκαν  στο Pietrele Doamnei Festival Hall της Pojorita. Η αίθουσα ήταν στολισμένη με παραδοσιακές στολές, τοπικά προϊόντα καθώς και τοπικά εδέσματα. Είχαν ετοιμάσει ένα θερμό καλωσόρισμα με τραγούδια και χορούς από κάθε χώρα ,που συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς και ρουμάνικους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Το καλωσόρισμα για την Ελλάδα ήταν να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Αφού απολαύσαμε την μουσική και τους χορούς και γευτήκαμε τα τοπικά εδέσματα, ξεκινήσαμε τη δουλειά.

Η πρώτη δράση/εργαστήριο ήταν η δημιουργία μικρών δίγλωσσων βιβλίων. Μέχρι τώρα οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν διαβάσει τέσσερα κοινά βιβλία, ο καθένας στη γλώσσα του. Με βάση τα βιβλία αυτά δημιουργήθηκαν τα μικρά βιβλία ,τα οποία ήταν μια παρουσίαση των βασικών ηρώων  και της πλοκής του κάθε βιβλίου. Τα βιβλία έγιναν στη γλώσσα κάθε χώρας και ταυτόχρονα στα αγγλικά. Ασχοληθήκαμε με το «Θαύμα», « Η θεία μου η απαισιότατη», «Το σπίτι στην Ομίχλη» και «Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ». Ολοκληρώνοντας την δραστηριότητα κλείσαμε και την πρώτη μας μέρα.

Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε την πόλη Suceava πρωτεύουσα της επαρχίας Bucovina. Επισκεφτήκαμε την βιβλιοθήκη της Bucovina,όπου φιλοξενούνται εκτός των άλλων και έργα Ρουμάνων και Ουκρανών συγγραφέων και ποιητών της επαρχίας Bucovina. Επισκεφτήκαμε το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης στο οποίο τα παιδιά μπορούν να δανειστούν βιβλία , να μελετήσουν , να παίξουν αλλά και να παρακολουθήσουν ταινίες. Είδαμε την αίθουσα εκδηλώσεων και παρουσιάσεων της βιβλιοθήκης ,καθώς και την αίθουσα όπου φυλάσσονται τα έργα των τοπικών ποιητών και συγγραφέων. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο τμήμα των βιβλίων για ενήλικες.

Ακολούθησε η ξενάγησή μας στο  ιστορικό μουσείο της πόλης. Αυτό το μουσείο παρουσιάζει την τοπική ιστορία της Suceava και της Μολδαβίας, στο πλαίσιο της ρουμανικής εθνικής ιστορίας. Τα εκθέματα του ιστορικού μουσείου και τα γραφεία του Μουσείου  Bucovina στεγάζονται σε ένα ιστορικό κτήριο, στο κέντρο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα με την αναπαράσταση της αίθουσας του θρόνου, επί της βασιλείας του Στέφανου του Μεγάλου.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Χωριού Βουκοβίνας (Muzeul Satului Bucovinean). Είναι ένα υπαίθριο μουσείο που αναδεικνύει την παραδοσιακή πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχήςBucovina (Βουκοβίνα). Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Suceava (Σουτσεάβα), κοντά στο Φρούριο-Έδρα. Το μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα παραδοσιακό χωριό της Βουκοβίνας, που περιέχει σπίτια και διάφορα αντικείμενα από τις περιοχές της Βουκοβίνας.

Η ξενάγηση μας στην πόλη Σουτσεάβα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Φρούριο-Έδρα της Σουτσεάβα (Cetatea de Scaun a Sucevei) ή Ακρόπολη της Σουτσεάβα. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της σύγχρονης πόλης. Το μεσαιωνικό κάστρο ήταν μέρος του συστήματος οχυρώσεων, που κατασκευάστηκε στη Μολδαβία στα τέλη του 14ου αιώνα, λόγω της εμφάνισης του Οθωμανικού κινδύνου.

Την τρίτη μέρα επισκεφτήκαμε το  Μοναστήρι της Μολδοβίτσα (Mânăstirea Moldovița). Είναι μια ρουμάνικη ορθόδοξη μονή που βρίσκεται στην κοινότητα Βάτρα-Μολδοβίτσα. Το Μοναστήρι της Μολδοβίτσα χτίστηκε το 1532  ως ένα προστατευτικό φράγμα κατά των Μουσουλμάνων Οθωμανών κατακτητών. Ο Στέφανος ο Μέγας, βασιλιάς  της Μολδαβίας, ήταν πολύ θρήσκος και έτσι μετά από κάθε νίκη του έχτιζε μια εκκλησία. Έτσι χτίστηκε και το Μοναστήρι Μολδοβίτσα. Το ιδιαίτερο του μοναστηριού είναι ότι πρόκειται για ένα από τα οκτώ μοναστήρια στη Βόρεια Ρουμανία  με αγιογραφίες ζωγραφισμένες στους εξωτερικούς τοίχους. Μάλιστα έχει βραβευτεί και από την  UNESCO με το «Χρυσό Μήλο» για την ιδιαίτερη αυτή τοιχογραφία. Σε ένα κτήριο στον αύλειο χώρο του μοναστηριού είδαμε συγγράμματα του Κύριλλου και του Μεθόδιου και σπάνιες τοιχογραφίες, όπως ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με τον κρίνο. Στο Μοναστήρι υπάρχει και τοιχογραφία με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Φεύγοντας από το εντυπωσιακό Μοναστήρι της Μολδοβίτσας κάναμε βόλτα με το τρενάκι της περιοχής. Ήταν μια βόλτα μέσα στη φύση και τις ομορφιές της. Θαυμάσαμε μια μοναδική διαδρομή πλάι στο ποτάμι και μέσα στο δάσος. Είδαμε οικογενειακές φάρμες στο βουνό και ένα μαγευτικό φθινοπωρινό τοπίο. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο τοπικό μουσείο αυγών. Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο όπου τα εκθέματα είναι ζωγραφισμένα αυγά.

Την τέταρτη μέρα επισκεφτήκαμε το σχολείο. Το Gymnasium School είναι ένα μικρό σχολείο με μαθητές ηλικίας 6-14 ετών. Η συγκέντρωση της ομάδας έγινε στην βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου είχαν ζωγραφίσει θέματα από τα βιβλία που έχουν διαβάσει ως τώρα οι μαθητές. Στο σχολείο τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παίξουν ομαδικά παιχνίδια όλα μαζί και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Λόγω έλλειψης χώρου τις δραστηριότητες της κάναμε και πάλι στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Εκεί η κάθε χώρα παρουσίασε το κόμικ που ετοίμασε βασισμένο σε ένα παραδοσιακό ήρωα. Η χώρα μας παρουσίασε το μύθο του Θησέα με το Μινώταυρο. Ακολούθησε η παρουσίαση του Ρουμάνου συγγραφέα και ποιητή  Sebastian Cracium.

Πρόκειται για ένα νεαρό με ιδιαίτερες ικανότητες , ο οποίος ξεκίνησε να γράφει από μικρή ηλικία. Σε ηλικία 20 ετών ,σήμερα , έχει ήδη γράψει 10 βιβλία και μάλιστα σε κάποια από αυτά γράφει και για την ασθένεια του. Ακολούθησε πάρτυ μασκέ για τα παιδιά ,όπου και πάλι πρωταγωνιστές ήταν οι ήρωες βιβλίων.

Η μέρα μας έκλεισε με μια σύντομη επίσκεψη στους βράχους «Transrarau». Πρόκειται για ένα φυσικό αξιοθέατο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Η διαδρομή ως εκεί είναι μέσα στο δάσος.

Τα απογεύματα μας τα περνάγαμε στο ξενοδοχείο ,όπου είχαμε την τύχη να μένουμε μαζί με τους εταίρους από τη Ιταλία και τη Λετονία. Αυτό αποδείχτηκε πολύ καλό για τα παιδιά αφού είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αναπτυχθούν φιλίες μεταξύ τους.

Πέμπτη και τελευταία μέρα του προγράμματος και η μέρα μας ξεκίνησε στο σχολείο. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες και έπαιξαν δυο παιχνίδια. Στο ένα έπρεπε να ολοκληρώσουν μια ιστορία έχοντας την αρχή και κάποιες λέξεις κλειδιά. Στο δεύτερο παιχνίδι έπρεπε να δουν όσο περισσότερα αντικείμενα μπορούν σε μια εικόνα  η οποία πέρασε πολύ γρήγορα και είχε και πάρα πολλά στοιχεία.

Ακολούθησε μια σύντομη βόλτα στη γειτονική πόλη Campulung Moldovenesc. Η μέρα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο ξενοδοχείο. Με άφθονη μουσική και χορό τα παιδιά αποχαιρέτισαν τους νέους τους φίλους και δώσαμε ραντεβού το Μάρτιο στην Πολωνία. Γεμάτοι έντονα συναισθήματα και όμορφες στιγμές που θα μας συντροφεύουν πήραμε το δρόμο της επιστροφής ο καθένας για την χώρα του.