ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Διαβάστηκε το DNA των μυκήτων που χαλάνε τις μπανάνες

Είναι γνωστό ότι η μπανάνα έχει ένα πρόβλημα …εικόνας, καθώς εύκολα μαυρίζει και πρόωρα σαπίζει. Επιστήμονες στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία – με επικεφαλής έναν Έλληνα- αποκωδικοποίησαν και συνέκριναν το DNA τριών συγγενικών παθογόνων μικροοργανισμών μυκήτων), που καταστρέφουν τις μπανάνες σε όλο τον κόσμο. Η ανάγνωση του γονιδιώματος των μυκήτων ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μπανανών που θα είναι πιο ανθεκτικές και ελκυστικές στον καταναλωτή.

Το λεγόμενο σύμπλεγμα ασθενειών Σιγκατόκα, οι σοβαρότερες που πλήττουν τις μπανάνες, οφείλεται σε τρεις μύκητες, οι οποίοι εμφανίσθηκαν διαδοχικά κατά τον προηγούμενο αιώνα: κίτρινη σιγκατόκα, μαύρη σιγκατόκα και “eumusae leaf spot”. Η κίτρινη σιγκατόκα εμφανίσθηκε πρώτη, αλλά σήμερα πια οι άλλοι δύο μύκητες είναι πιο καταστρεπτικοί, ιδίως η μαύρη σιγκατόκα.

Η τελευταία μεταδίδεται μέσω του αέρα και πλήττει τα φύλλα των μπανανιών σε όλο τον κόσμο, τόσο σε μικρές, όσο και σε μεγάλες καλλιέργειες. Χωρίς χημικό έλεγχο, η ασθένεια προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς, καθώς όχι μόνο καταστρέφει πολλά φυτά, αλλά επίσης προκαλεί πρόωρη ωρίμανση του φρούτου, με συνέπεια η μπανάνα να μαυρίζει γρήγορα.

Η ποικιλία μπανάνας Κάβεντις, η πιο διαδεδομένη διεθνώς, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον μύκητα της μαύρης σιγκατόκα. Επειδή οι μπανάνες αυτές εμφανίζουν μεγάλη γενετική ομοιομορφία (για να παράγονται μαζικά), η νόσος μπορεί να τις εξαφανίσει επίσης μαζικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Στεργιόπουλο του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “PLoS Genetics”, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι σταδιακά η μπανάνα θα …πάρει τα πάνω της.